written by
Denise Jacobs

4 stappen om met weinig mankracht toch veel klimaatimpact te hebben

Consultancy 3 min read , June 20, 2019

Ben je een duurzaamheids- of milieuambtenaar en ligt het klimaatplan van je gemeente vooral op jouw bureau? Combineer je dit met andere activiteiten en heb je hierdoor niet veel tijd om dit plan uit te voeren? Met deze 4 stappen geef je je klimaatplan een boost en krijg je meer resultaten! πŸš€Β 

1. Werk realistische acties uit ⚑

Je klimaatplan dient als basis voor het opstellen van acties, die je tot het uiteindelijke resultaat zullen brengen. Het is belangrijk dat deze acties ambitieus zijn, maar ook haalbaar. Dit is vooral zo als je alleen op je klimaatplan werkt. Niemand kan een klimaatplan volledig zelf uitvoeren.

Betrek daarom zeker ook andere diensten. Zij kunnen je helpen bij het uitvoeren ervan, maar ze kunnen ook inzicht bieden op domeinen waar jij zelf nog geen expert van bent.

πŸ’‘ Tip: Hoe je elke dienst het beste betrekt, lees je in onze artikelreeks πŸš€Klimaatacties voor elke dienst.

Voer je de actie niet zelf uit? Bespreek met een collega of hij/zij de actie op zich wilt nemen. Stel deze dan aan als verantwoordelijke, die ook als contactpersoon fungeert.

Stel ook interne werkgroepen op om meer ideeΓ«n te verzamelen.

πŸ’‘ Tip: Een actie zal niet altijd leiden tot een directe CO2-vermindering. Acties die leiden tot sensibilisering of CO2-vermindering op lange termijn, zijn zeker ook goede acties! βœ”οΈ

2. Volg de acties op 🀲

Maak een stappenplan voor elke actie dat je uitvoert. Een tool zoals Excel kan hierbij helpen om een beeld te schetsen. Noteer er elke tussenstap en de vooruitgang. Duid aan wanneer er een stap voltooid is en geef de stappen een logische volgorde en opvolging.

Je kan dit document verder aanvullen met interne notities en documenten. Die kunnen helpen bij de uitvoering van de acties.

πŸ’‘ Tip: Wist je dat je zoiets heel gemakkelijk in onze tool FutureproofedCities kan opvolgen?Β Je kan er acties opstellen en de vooruitgang makkelijk aflezen, maar daarnaast ook een overzicht behouden van heel je klimaatplan.

Meer weten over FutureproofedCities? Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag je gratis demo aan.Β 

3. Evalueer de actie 🧐

Evalueer het resultaat van de actie, zo goed als mogelijk. Hoe succesvol was ze en hoe verliep de uitvoering ervan? Leidde de actie tot een directe CO2 besparing? Super, probeer die dan zeker in te schatten. Was dat niet het geval? Ook acties die pas resultaat op termijn boeken of acties die mensen sensibiliseren kunnen succesvol zijn.Β πŸ‘

Een voorbeeld: de introductie van deelwagens zal geen directe impact op de CO2 in je stad hebben, maar zal er op termijn wel voor zorgen dat er minder auto’s zullen rondrijden. Het is zeker ook interessant om deze resultaten bij te houden.

πŸ† Deze stap lijkt misschien tijdrovend, maar het is heel waardevol. Leer uit je ervaringen zodat je het de volgende keer nΓ³g beter kan doen!

4. Communiceer over je actie πŸ“£

Dit kunnen we niet genoeg blijven zeggen. Communicatie is cruciaal, dus communiceer de resultaten van je acties naar de buitenwereld. Zo zorg je ervoor dat de acties bekend raken en betrek je andere partijen.

Vertel ook over acties die je gaat uitvoeren of aan het uitvoeren bent. Wat is je doelgroep en hoe worden zij er beter van? Wie kan er deelnemen? Laat dit zeker weten. Denk bijvoorbeeld aan deelnemers van een beurs, een infosessie, …

πŸ’‘ Tip: Wil je meer weten hoe je over je klimaatplan moet communiceren? It’s your lucky day, we schreven namelijk nog een artikel vol tips om over je acties te communiceren!Β 

πŸ’ͺ Hopelijk helpen deze tips je om met succes klimaatacties uit te voeren!

Wil je graag nog meer tips om je klimaatplan uit te voeren? Schrijf je dan zeker in voor onze inspirerende maandelijkse nieuwsbrief en blijf up to date:

Strategy
Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox β€” once a month.
Sign up for our newsletter