FutureproofedCities en Hasselt: samen klimaatuitdagingen aangaan

Climate Action Success Story 5 min read , November 20, 2019

Elke maand zetten we รฉรฉn van onze gebruikers in de bloemetjes en luisteren we hoe zij hun steden naar een duurzamere toekomst leiden. Vandaag geven we het woord aan Erica Lemmens van de prachtige stad Hasselt. ๐Ÿ™Œ

Het gloednieuwe stadhuis van Hasselt (2018) kreeg het BREEAM Excellent certificaat

We stellen je graag voor aan Erica Lemmens, de duurzaamheidsverantwoordelijke van de stad Hasselt sinds maar liefst 15 jaar. Geen wonder dat zij de laatste 3 jaar รฉรฉn van onze belangrijkste gebruikers was en ons de juiste feedback gaf om FutureproofedCities voor al onze gebruikers te verbeteren. Bedankt Erica! ๐Ÿ™

Ze merkte zelf hoe het klimaat een urgente en dringende kwestie werd voor de steden. Haar job als duurzaamheidsambtenaar evolueerde van het oplossen van milieuproblemen rond afval, water en energie naar het effectief realiseren van klimaat mitigatie maatregelen.

En na haar werkuren? Naast knutselen ๐ŸŽจ met haar drie jonge kinderen, steunt ze ook de 'Mooimaker' campagne. Met haar kinderen vooraan in de bakfiets en grijptangen in de aanslag, fietst ze rond in Hasselt om de straten afval vrij te maken. ... En ze is net klaar met de renovatie van haar huis, zodat het energiezuiniger wordt. ๐ŸšจWat een klimaatheld, toch?

Benieuwd wat je kan leren van een van onze meest ervaren gebruikers? Lees het artikel om te ontdekken hoe ze de klimaatuitdagingen van Hasselt aanpakt! ๐Ÿ‘‡

Erica (midden) en burgers van Hasselt op isolatiebeurs

Hoe werkt Hasselt vandaag rond klimaat? ๐Ÿ˜

"Ik ben verantwoordelijk voor de maatregelen die de stad neemt rond klimaat mitigatie en een andere collega neemt de tijd om de Hasseltse strategie voor klimaat adaptatie te perfectioneren. Genoeg mankracht hebben om deze twee hoofdthema's aan te pakken is een groot voordeel voor onze klimaatstrategie."

Slechts รฉรฉn stadsdienst die verantwoordelijk is voor het klimaat voor een stad met 78.000 inwoners, dat blijft nog steeds een enorme taak. Daarom hebben ze het voortouw genomen en intern een participatieproject georganiseerd - 'Samen Klimaatrobuust':

"We hebben veel stadsdiensten uitgenodigd om samen te zitten om te werken aan de mogelijkheden van klimaat mitigatie en -adaptatie. Er was veel belangstelling en ook vandaag de dag krijg ik nog steeds veel positieve feedback van mijn collega's van andere diensten. Nieuwsgierig naar het eindresultaat als de maatregelen worden uitgevoerd!" ๐ŸŒฑ

Wat was jouw favoriete actie tot nu toe? ๐Ÿ†

"Een van onze super succesvolle acties was de groepsaankoop van elektrische fietsen. Er werden zo afgelopen voorjaar 469 e-bikes, 9 e-steps en 18 e-cargo fietsen verkocht. Alles bij elkaar is dat meer dan een miljoen euro dat de Hasselaren investeerden in duurzaam transport. Zij konden meer dan 200.000 euro besparen door deel te nemen. Mensen vragen me nog steeds wanneer we het opnieuw organiseren."

๐Ÿšด๐ŸปHasselt is op dreef! Fietsen is niet alleen gezond en goed voor het milieu, het is ook super gemakkelijk om je door de stad te verplaatsen. Daarom heeft Hasselt ook gezorgd voor extra infrastructuur om de groeiende fietsgekte in hun stad te ondersteunen:

"We hebben ook veel goede feedback gekregen van onze fietskluizen. Burgers konden ze in de buurt van hun huis aanvragen en de stad Hasselt kwam ze zo snel mogelijk installeren. Het is zelfs zo populair geweest dat we op dit moment geen ruimte meer hebben en op zoek zijn naar alternatieve locaties om aan de grote vraag te kunnen blijven voldoen."

Andere favoriete acties van Erica zijn onder andere Klimaatboom zoekt tuin, een pop-up verpakkingsvrije winkel en een energie coaching programma voor bedrijven.

Groepsaankoop van elektrische fietsen in Hasselt

Wat heeft jou onlangs geรฏnspireerd rond klimaat? ๐Ÿ’ก

"Het Klimaatbetoog door Nic Balthazar is een must-see voor iedereen. Het is dringend dat we in actie komen. Allemaal samen kunnen we echt het verschil maken." ๐Ÿ’ช

Wat betekent de FPC Community voor jou? ๐Ÿ‘จโ€๐Ÿ‘ฉโ€๐Ÿ‘งโ€๐Ÿ‘ฆ

"Het is zo belangrijk om te communiceren met mensen die aan dezelfde uitdagingen werken als wij. In plaats van allemaal afzonderlijk die problemen proberen op te lossen, kunnen we nu onze ervaringen, uitdagingen en successen met elkaar delen. Ik ga vooral graag naar de FutureproofedCities Talks, waar we de kans krijgen om in contact te komen met andere FPC-gebruikers en persoonlijk met hen te praten."

Omdat opscheppen hier is toegelaten: wat vind jij dat andere FPC gebruikers van jou kunnen leren? ๐Ÿ‘

"Hier in Hasselt zijn we erg goed in het ondersteunen van onze burgerinitiatieven. We kwamen erachter dat het veel gemakkelijker is om de ideeรซn van onze burgers te begeleiden, dan ze onze ideeรซn op te dringen. We hebben zelfs een collega die hen helpt bij het invullen van alle benodigde aanvragen.

De tijd nemen om dit te doen is echt de moeite waard, want de burgers hebben veel goede ideeรซn en bakken motivatie om ze te laten werken. Enkele voorbeelden zijn het Geefpleintje, het repaircafรฉ en de kinderfietsbibliotheek Op Wielekes."

Bron: Geefpleintje Hasselt

Welke exciting acties zitten er nog aan te komen in Hasselt? ๐Ÿš€

"Met de feestdagen in aantocht, willen we al onze deel-, ruil- en geef-initiatieven in de kijker zetten. In december organiseren we een 'geefmaand'. We organiseren een aantal coole acties:

Een van onze acties is een inpakstand voor cadeautjes met gerecycleerd materiaal. De donaties hiervan gaan naar een goed doel. We organiseren ook een workshop over minimalisme voor onze medewerkers 'Ontspullen: Rust in je huis, ruimte in je hoofd', een infosessie over 'Hoe meer doen met minder' voor burgers, een kledingruil-evenement voor feestkledij, een workshop over vegetarische feestmaaltijden en nog veel meer!"

Maar naast de geefmaand zijn er in Hasselt nog tal van andere acties gepland voor de nabije toekomst:

"We denken er ook aan om onze burgerinitiatieven nog meer financieel te ondersteunen en tegeltuinen aan te leggen: we verwijderen een vloertegel, de burger kiest een plant en we planten die voor hen. ๐ŸŒฑ Zij moeten er alleen nog maar voor zorgen achteraf."

We sluiten af met een leuke anekdote ๐Ÿ˜€

"Tijdens รฉรฉn van de vorige FutureproofedCities Talks kwam ik mijn praeses tegen van toen ik op de universiteit zat, Vincent Dierickx. ๐Ÿ˜… Hij kwam die dag spreken over de samenwerking tussen EnergieID en FutureproofedCities. Zo'n grappig toeval."

Bedankt voor je steun en grenzeloze motivatie Erica! We wensen je veel succes in de komende maanden met het vormgeven van je nieuwe klimaatplan. โ˜˜๏ธ

FutureproofedCities stelt alle stadsdiensten in staat om samen te werken in รฉรฉn online tool om meer klimaatacties te realiseren en deze te communiceren naar hun burgers. ๐Ÿ™Œ

๐Ÿ™Œ Benieuwd naar de volgende interviews? Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor een maandelijkse dosis inspiratie.

Cities Sustainability
Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox โ€” once a month.
Sign up for our newsletter