written by
Denise Jacobs

Dit was onze vierde FutureproofedCities Talk

Futureproofed update 4 min read , November 23, 2018

Op 13 november vond onze vierde FutureproofedCities Talk plaats. Hier kwamen onze gebruikers samen vanuit heel Vlaanderen om ervaring op te doen, geïnspireerd te worden én elkaar te inspireren rond het uitvoeren van klimaatplannen in hun gemeente. Samen met een 20-tal ambtenaren van lokale overheden, VVSG, Biogas-E en Climate-KIC werd het een boeiende en inspirerende dag!

We zijn blij om te zien dat het aantal aantal Vlaamse steden binnen ons FutureproofedCities netwerk groeit, want dat kan de samenwerking en onderlinge uitwisseling van kennis alleen nog maar verder verbeteren!

Financiering van klimaatplannen

De transitie naar fossiel-vrije steden vraagt enorme investeringen. Steden en gemeenten kunnen deze investeringen onmogelijk alleen dragen, maar hebben wel een belangrijke facilitatorrol. Ondanks dat er heel wat manieren zijn om de nodige maatregelen te financieren, blijft het complex: er is een systemische aanpak nodig en het rendement van maatregelen kan erg verschillen...

Tom Osdoba

Hoe kunnen we dit samen aanpakken? Die vraag wou Tom Osdoba (bio), senior adviseur aan steden binnen Climate-KIC, samen met ons bespreken. Hij vertelde over zijn jarenlange ervaring met steden als Vancouver en Portland, waar hij stapsgewijs specifieke gebieden in de stad gebruikte als 'laboratorium' om verschillende energetische diensten uit te testen... Het betrekken van de financiële directeur en het benaderen van projecten als een financiële opportuniteit bleek cruciaal te zijn in het proces. Zo legde Tom ook de rol van de Marginal Abatement Cost Curve uit: om financiering te vinden voor de gigantische investeringen is het belangrijk om rendabele en minder rendabele projecten te bundelen, zodat het totaalpakket opbrengt en dus ook economisch duurzaam is. Zijn volledige presentatie kan je hier herbekijken.

Na de middag zaten een aantal steden en gemeenten hierover samen. De interesse was groot om dit verder uit te werken, samen met de ondersteuning en expertise van Climate-KIC... *wordt vervolgd*

What's next?

Binnenkort zal er een nieuwe werksessie plaatsvinden waar we met Climate-KIC en een aantal geïnteresseerde steden en gemeenten zullen bekijken wat is er nodig om dit concept in de praktijk te brengen. Meer info daarover volgt snel. Wie toch al meer info zoekt of een plekje wil reserveren, geef een seintje op support@futureproofed.com!

Meer en meer ervaringen worden uitgewisseld

Een community die groeit, vormt meer en meer een plaats waar vragen en antwoorden elkaar ontmoeten. Het ontmoeten van elkaar op dit evenement geeft deze kennisdeling altijd een extra boost!

Daarom voorzagen we een speakers' corner waar we gemeenten en steden zelf aan het woord lieten:

  • Ze stelden vragen rond monitoring van data en het betrekken van verschillende diensten op de tool.
  • Genk vertelde over de opwaardering van hun Stiemervallei tot blauwgroene ader van de stad.
  • Brugge en Gent gaven inspiratie vanuit hun stad hoe zij de impact van voeding reduceren. Herbekijk de presentatie van Brugge.
  • De Provincie Limburg bundelde de voorbije jaren allerlei praktijkvoorbeelden in twee inspiratiegidsen: Klimaatplannen: van denken naar doen (Deel 1 en Deel 2).
Veronique en Karine (Brugge)

Hun inspiratie kan je nu terugvinden op de community! Want ook online via FutureproofedCities kan je vragen stellen en andere gebruikers contacteren. Deze groep peers heeft heel wat kennis en ervaring opgebouwd - het zou zonde zijn die niet te delen met elkaar. En ondertussen werken wij aan het verbeteren van de functies die hiervoor nodig zijn.

"De FutureproofedCities Talks zijn een van de betere netwerken waar een duurzaamheidsambtenaar mee te maken kan krijgen"
- Thomas, Bonheiden

Welke rol speelt groen gas in de energietransitie?

En wat zijn de opportuniteiten van lokale overheden hierin? Hier trachtte Sam Tessens ons een antwoord op de bieden. Hij legde de noodzaak en rol uit van groen gas, hoe dat gemaakt wordt en waar het momenteel al geproduceerd wordt in Vlaanderen en Europa. In Beerse wordt door IOK momenteel de eerste biomethaaninstallatie neergezet naast een bestaande GFT-composteringsinstallatie. De rest van de cases kwamen uit het buitenland: Vera Park in Zweden, Solrød biogas in Denemarken en Agrogas & Wärme in Duitsland, waar het gemeentebestuur een belangrijke voortrekkersrol gespeeld heeft! Wil je meer weten? Bekijk zijn presentatie of contacteer hem.

Wil je opnieuw Quizzen? 

Niet alles juist geantwoord op onze quiz? Wil je de kennis van je collega's bijschaven? Of wil je de rest van de presentatie nog eens doornemen? Dan kan dat hier!

Daarnaast was het ook gewoon erg fijn om deze enthousiaste ambtenaren samen te brengen. Elkaar goesting geven om er samen voor te gaan, daar staan we ook voor! Wij kijken alvast erg uit naar de volgende FutureproofedCities Talk.

De volgende FutureproofedCities Talk?

Kon je er niet bij zijn op 13 november en vond je dat toch wel erg jammer? Of kijk je al uit naar de volgende? Dan kunnen we je gerust stellen: de volgende editie ligt vast!

Blokkeer dus zeker 23 mei 2019 in je agenda! Hopelijk tot dan! :-)

Om af te sluiten nog een paar foto's. Bedankt voor deze topeditie!

Word je graag op de hoogte gehouden van de updates in de tool, de community of ben je altijd wel op zoek naar inspiratie voor je stad? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox — once a month.
Sign up for our newsletter