News | 2 min read

MI-3 en lancering van de 100 beste klimaatoplossingen van Denemarken

Vorige maand vond de Mission Innovation 3 (MI-3) plaats in Malmö en werd in Kopenhagen de Klima100 gelanceerd, een overzicht van de 100 van de beste klimaatoplossingen van 80 verschillende Deense gemeenten. Wij waren er twee keer bij en geven jullie een kleine update!

Mission Innovation 3: Ondersteuning vanuit Europa

Het Global Convenant of Mayors besliste onlangs om de stedelijke research en innovatie agenda verder te ontwikkelen. Hiermee willen ze uitdagingen rond data, kennis en innovatie aanpakken om steden extra te ondersteunen in hun klimaatacties. Deze agenda wordt samen ontwikkeld door steden, stadsnetwerken, wetenschappers en onderzoeksinstellingen en toonaangevende technologiebedrijven. 

Daarom vond in mei, in het kader van de Nordic Clean Energy Week, een besloten tafel plaats hierover in Malmö (Zweden): Mission Innovation 5(MI-3). Serge de Gheldere (FutureproofedCities) was hier aanwezig, samen met 8 vooruitstrevende burgemeesters van steden zoals Vancouver, Malmö,(ex) Portland, Vaxjöen en de directeur van Global Covenant of Mayors en Vice-President EC Maroš Šefčovič.

Drie specifieke aandachtsgebieden die dag waren Wetenschap en onderzoek, Innovatie en Technologie en City Data Gaps. Een greep uit de onderwerpen die behandeld werden: 

  • Energie-efficiëntie van gebouwen(inclusiefverwarming en koeling);
  • Hernieuwbare energiebronnen, inclusief slimme netten en opslag;
  • E-mobiliteit en geïntegreerde vervoerssystemen;
  • Klimaatadaptie veerkrachtige infrastructuur en systemen voor vroegtijdige waarschuwing;
  • Informele nederzettingen

Deze aanbevelingen werden ‘s namiddags meegedeeld aan de ministers van de Mission Innovation Ministerial. 

En onze rol? 

FutureproofedCities zat mee aan tafel om te zorgen dat steden alle nodige aandacht en middelen krijgen van Europa. Dat is voor hen erg belangrijk om nog sneller en beter antwoord te kunnen bieden op de uitdagingen van klimaatverandering en zo hun steden futureproofed te maken. Bedankt Serge !

100 beste klimaatprojecten van Denemarken

Diezelfde week vond in Kopenhagen ook de lancering van van Klima100 plaats, een getuigenis van het feit dat de gemeenten de ambitie, creativiteit en drive hebben om de klimaatverandering lokaal te bestrijden. Het is een uniek, uitgebreid, groen en eigentijds beeld van de Deense gemeentenen en biedt inspiratie voor omliggende landen om landelijke én stedelijke gebieden aan te passen aan een veranderlijk en onvoorspelbaar klimaat.

Laat je inspireren

De 100 projecten helpen gemeenten zich aan te passen en te verzachten tegen klimaatverandering, variërend van energie-efficiëntiemaatregelen en natuurbehoud tot bescherming tegen overstromingen en ambitieuze klimaatplannen die de weg wijzen naar een fossielvrije toekomst. De oplossingen gidsen je van de windrijke kusten door de kreken en beekjes naar zonneparken en recyclingcentra, door de smalle straatjes en brede boulevards naar de patio's en achtertuinen.

Met Klima100 bewijst Denemarken dat de groene transitie op alle niveaus kan plaatsvinden en dat de gemeenten een cruciale rol hebben bij het creëren vaneen leefbare en aantrekkelijke toekomst.

Je kan alle 100 oplossingen hier alvast in het Engels downloaden.

Met dit soort inspiratie zullen we onze FutureproofedCities database up-to-date houden en zo jullie helpen ontzorgen. Wij zetten binnenkort de meestbelovende maatregelen voor jullie op een rijtje. Word vervolgd!


Related stories