De rol van natuur voor leefbare steden

Climate Action Adaptation 4 min read , July 31, 2019

Read this article in another language : EnglishSpanish

Een mooie avond met vrienden in het park, of s'ochtends een rondje lopen omringd door natuur, zalig toch? 🌳 We hebben vaak de neiging om de voordelen van natuur als vanzelfsprekend te beschouwen. De waarde ervan kennen, is een krachtig hulpmiddel om steden leefbaarder en aantrekkelijker te maken. 🙌 Lees in dit artikel welke concrete ideeën je stad groener zullen maken.👇

Hoeveel is een park waard?

Mensen gebruiken dagelijks geld om dingen te kopen. Als het op natuur aankomt, blijkt het toch moeilijk om een prijs te plakken op de producten en diensten die we er vinden. Waarom? Gewoon omdat de waarde van de natuur veel verder gaat dan het spectrum van de markt.

Denk maar aan de esthetische waarde van het natuurpark dat je afgelopen vakantie hebt bezocht. Je herinnert je misschien hoeveel geld je hebt uitgegeven toen je daar was. Maar het is waarschijnlijk moeilijker om een ​​exact bedrag te noemen voor de hele ervaring. Het wordt nog ingewikkelder als je nadenkt over de waarde voor toekomstige generaties om ervan te kunnen genieten. De totale economische waarde van een natuurgebied is daarom heel moeilijk te meten.

We kunnen niet waarderen wat we niet kennen, toch? Een inschatting hebben van de voordelen die de maatschappij van de natuur krijgt, kan een krachtig hulpmiddel zijn om die voordelen te verbeteren. Het gaat niet om een € -teken in elke boom te hangen, maar om het erkennen van de verschillende manieren waarop de natuur het leven van mensen beter maakt.

Wat zijn de concrete voordelen van natuur voor een stad?

Er zijn manieren om gemakkelijk de waarde van de natuur te erkennen. Ecosysteem diensten zijn bijvoorbeeld de voordelen die ecosystemen aan de samenleving bieden. Ze werken op grote en kleine schaal, van wereldwijd tot lokaal. Laten we eens kijken naar de stedelijke ecosysteem diensten die relevant zijn voor jouw stad of gemeente. 🤨Hoeveel kende jij er al?

Culturele diensten

 • Een frisse omgeving om van te genieten. 🏃Het maakt niet uit of je wilt sporten of het rustig aan wilt doen en ontspannen, een stadspark is een geweldige plek om te genieten.
 • Verhoogd toeristisch potentieel. 🕶️Mensen houden van koele en groene plekken, zoveel dat ze er zelfs voor zouden kunnen betalen.
 • Inspiratie voor mensen. 🎨Wie weet, misschien wordt de volgende Beethoven geïnspireerd door een van de prachtige parken in jouw stad.

Bevoorradingsdiensten

 • Voedselbron. 🍒Er zijn veel eetbare vruchten die in stadsparken kunnen worden geoogst.
 • Water filteren en opslaan. 💧Natuurlijke gebieden spelen een sleutelrol in waterinfiltratie en regenwater beheer in je stad.
 • Verstrekken van materialen. 🌿 Natuurlijke bronnen zoals hout of bloemen voor boeketten zijn waardevolle producten die je uit een park kan halen.

Regulerende diensten

 • Koolstofemissies beperken. 🏭 Planten kunnen CO2-uitstoot compenseren en opslaan, wat helpt bij de mitigatie-inspanningen van je stad.
 • Luchtvervuiling opvangen. 🚗Bladeren kunnen fijn stof van de uitlaat van auto's opnemen voordat ze mensen bereiken.
 • Lokale klimaatregelaar. 🌡️Natuur is een zeer kosteneffectieve manier om hittegolven en andere extreme weersomstandigheden het hoofd te bieden.

Ondersteunende diensten

 • Gastheer voor lokale biodiversiteit. 🦋Stadsparken zijn essentieel voor het behoud van de lokale biodiversiteit.
 • Habitat voor diersoorten. 🌳 Natuurgebieden bieden plaats aan veel soorten, waaronder de mens. 😁

Deze lijst is geïnspireerd op het raamwerk The Economics of Ecosystems and Biodiversity. Als je dieper wilt duiken, bekijk dan hier enkele relevante bronnen.

Wat kan jouw stad doen?

De waarde van de natuur leren kennen, heeft veel voordelen. Het kan helpen de bijdrage van groene gebieden 🌿aan het welzijn van uw stad te begrijpen of de gevolgen van andere projecten te evalueren. Communicatie hierover helpt om meer steun van burgers te krijgen 💪. Ontdek in deze concrete stappen wat jij nu kan doen.👇

 • Start een dialoog met lokale stakeholders om te bespreken hoe de natuur voordelen kan bieden. Bekijk dit concreet voorbeeld in Duitsland (Engelse website) over hoe lokale overheden een dialoog aangingen over het waarderen van natuur met hun burgers.
 • Neem contact op met lokale en regionale experts om de ecosysteem diensten in uw stad te verbeteren. Veel organisaties (Engelse website) kunnen advies en expertise geven in uw lokale context, zodat u niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen. 🙌
 • Voer een beoordeling van de natuurwaardering uit in je stad. Je stad kan beginnen met deze concrete methoden en studiecases.
 • Moedig innovatieve bedrijfsmodellen aan op basis van ecosysteem diensten. Geef informatie, ondersteuning of zelfs wat extra geld aan de initiatieven die meer natuur in je stad brengen.
 • Communiceer lokaal en regionaal over de voordelen van de natuur. Communicatie is cruciaal om grip te krijgen op je projecten en iedereen aan boord te hebben.
  Raadpleeg ook ons artikel met goede werkwijzen voor succesvolle communicatie.

Bronnen: The Economics of Ecosystems and Biodiversity, inspiratie van de Nature of Cities Summit.

Spoiler: 🤫 nij Futureproofed ondersteunen we de inspanningen van jouw stad om meer waardevolle natuur naar de mensen te brengen. In onze tool vind je concrete, op de natuur gebaseerde oplossingen met de nodige cijfers zodat je meteen van start kan gaan. Je kan ook heel eenvoudig je ervaringen delen en van andere steden leren, zodat we allemaal samen de wereld groener kunnen maken. 💪

Kan je niet wachten om op natuur gebaseerde oplossingen in jouw stad te plannen? Misschien wilt u ons artikel over concrete acties bekijken om uw stad groen te maken. En als je het naar een hoger niveau wilt tillen, bekijk dan ons verhaal over verticale tuinen!

🙌Meer artikelen zoals deze? Abonneer u op onze nieuwsbrief voor een maandelijkse dosis relevante inspiratie.

Cities Sustainability Solutions
Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox — once a month.
Sign up for our newsletter