6 super gemakkelijke en snelle acties voor een duurzamere gemeente

Climate Action 3 min read , March 20, 2019

Read this article in EN

Sommige maatregelen en acties kunnen veel werk vereisen. Gelukkig zijn er een aantal acties die heel eenvoudig zijn, waar je toch een verschil mee kan maken. Zo’n quick-win acties zijn super om snel impact te hebben en je inspanningen te benadrukken.

Een mogelijk lijstje van zo’n quick-wins vind je hieronder. 👇

1. Bespaar meer met de juiste bandenspanning!

Hoewel het eenvoudig op te lossen is, hebben veel wagens een foute bandenspanning. Waarom is dat belangrijk? Banden zijn het enige contactpunt tussen de weg en je wagen. Een juiste bandenspanning is verhoogt dus je veiligheid én bespaart je brandstofkosten.

De ANWB heeft berekend dat een foutieve bandenspanning je tot €150 per jaar aan brandstof kan kosten. Corrigeer dus snel de bandenspanning van je eigen gemeentelijke vloot voor de veiligheid van je werknemers, je portemonnee én het milieu! Op die manier geef je meteen het goede voorbeeld en kan je je burgers aansporen dit ook te doen.

Meer informatie over bandenspanning vind je hier.
Weet je niet meteen hoe je je bandenspanning kan controleren en corrigeren? Een gemakkelijk stappenplan vind je hier.

2. Wees slimmer door je openbare verlichting te dimmen

Openbare verlichting staat vaak aan om 3 uur ’s morgens terwijl er dan bijna niemand de weg gebruikt. Al die lichten aan laten kost natuurlijk veel geld.

Daarom kan je als gemeente besluiten om na middernacht alle lampen te doven tot 30%. Je ogen zien nauwelijks het verschil en toch bespaar je als gemeente heel wat geld! Je kan de verlichting op veel plaatsen ook gewoon uitzetten 's nachts.

Verschillende steden en gemeenten die FutureproofedCities gebruiken deden het je al voor: Kortrijk bespaart jaarlijks 113.8 ton CO2 en €85.329 en volgt dit gemakkelijk in FutureproofedCities.

3. Doe mee aan Donderdag Veggiedag

Als iedereen in België 1 keer per week vegetarisch zou eten, dan staat dat gelijk aan 1 miljoen minder auto's op de weg. Voor elke hamburger die wij eten is er zeker 1 kilogram veevoeder en 1.500 liter water nodig.

Kies daarom op donderdag voor een vegetarische maaltijd. Het hoeft zeker niet saai en eentonig te zijn! Ga voor afwisseling en kies voor een oosterse wok, een veggie pasta of vegetarische burger. Je kan dit heel gemakkelijk toepassen voor je eigen personeel door de catering van je gemeente op donderdag enkel vegetarische opties te laten voorzien.

Zo bekrachtig je het groene karakter van jouw gemeente én geef je het goede voorbeeld naar je burgers om mee te doen. Vergeet hierover niet te communiceren met je burgers op je eigen kanalen!

4. Met de fiets naar het werk dankzij Bike to Work

Bike To Work ondersteunt werkgevers die hun werknemers stimuleren om de fiets te nemen. Zowel voor bedrijven als je gemeentebestuur is dit een heel eenvoudige actie om te ondernemen.

Niet alleen genieten de werknemers van een kilometervergoeding, maar krijgen ze per fietsdag een punt dat ze kunnen omruilen voor leuke voordelen.
💡 Tip: ga in zee met lokale handelaren en horeca om de punten hier te kunnen omruilen, zoals Bologna deed!

5. Kies voor LED verlichting

Heb je als gemeente een paar lampen die aan vernieuwing toe zijn? Ondanks de iets duurdere aankoopprijs van LED lampen hebben ze een tal van voordelen. Ze betalen zichzelf heel snel terug omdat ze minder verbruiken én langer meegaan!

LED lampen moeten niet ‘opwarmen’ zoals andere traditionele spaar- en gloeilampen, en ze bevatten geen giftig kwik. Schaf dus snel jouw LEDs aan en bespaar jezelf heel wat energiekosten.

Je kan dit als gemeente ook organiseren voor je burgers via bijvoorbeeld groepsaankopen. FutureproofedCities gebruiker Gent deed het je al voor, kijk hier hoe ze het aanpakten.

6. Leer je verbruik kennen via slimme energiemeters

Slimme energiemeters registreren het gas- en elektriciteitsverbruik. Door direct feedback te krijgen over je verbruik kan je abnormaal verbruik of een lek snel opsporen en bewuster omgaan met je energieverbruik.

Je kan je verbruiksgedrag rechtstreeks te beïnvloeden en zien welke toestellen slecht presteren. Pas dit toe op je gemeentelijke gebouwen om jezelf meteen heel wat onnodige energiekosten te besparen.

Daarnaast kan je tot 30% minder energie verbruiken én geef je hiermee het goede voorbeeld naar bedrijven in je gemeente. Werken zij al met slimme meters?

Meer informatie hierover.

Dit beknopte lijstje geeft je meteen een idee over hoe je met relatief weinig werk, toch meteen een impact kan maken in je gemeente. Welke past jouw gemeente al toe?

FutureproofedCities helpt steden en regio's om hun burgers meer te engageren om klimaatactie te ondernemen. Geïnteresseerd hoe we jou kunnen helpen? Neem een kijkje.

Kreeg jij ook inspiratie door dit artikel? Super! Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief boordevol weetjes en tips:

Government
Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox — once a month.
Sign up for our newsletter