Other | 3 min read

6 super gemakkelijke en snelle acties voor een duurzamere gemeente

Sommige maatregelen en acties vereisen veel werk om ze op te starten en later ook op te volgen. Toch zijn er een aantal acties die heel eenvoudig zijn om in te voeren en waar je toch een verschil mee kan maken in jouw gemeente. Zo’n quick-win acties zijn super om op korte termijn impact te hebben en daarnaast je inspanningen te kunnen benadrukken. Een mogelijk lijstje van zo’n quick-wins vind je hieronder.

1. Bespaar meer met de juiste bandenspanning!

Hoewel dit heel eenvoudig op te lossen is, hebben veel wagens een foute bandenspanning… Waarom is dat belangrijk? Banden zijn het enige contactpunt tussen de weg en je wagen en de spanning heeft dus een grote invloed op je wegligging. Een juiste bandenspanning is daarom cruciaal voor je eigen veiligheid. Maar wist je dat een foute bandenspanning je ook geld kost? Je verbruikt dan namelijk meer brandstof. De ANWB heeft berekend dat een foutieve bandenspanning je tot €150 per jaar aan brandstof kan kosten. Corrigeer dus snel de bandenspanning van je eigen gemeentelijke vloot voor de veiligheid van je werknemers, je portemonnee én het milieu! Op die manier geef je meteen het goede voorbeeld en kan je je burgers aansporen dit ook te doen.

Meer informatie over bandenspanning vind je hier.

Weet je niet meteen hoe je je bandenspanning kan controleren en corrigeren? Een gemakkelijk stappenplan vind je hier.

2. Wees slimmer door je openbare verlichting te dimmen

Openbare verlichting staat vaak aan om 3 uur ’s morgens terwijl er dan heel zelden iemand de weg gebruikt. Al die lichten aan laten kost natuurlijk veel geld. Daarom kan je als gemeente besluiten om na middernacht alle lampen te doven tot 30%. Je ogen zien nauwelijks het verschil en toch bespaar je als gemeente heel wat geld! Een andere optie is om de verlichting op vele plaatsen tussen 23 uur en 6 uur ’s morgens gewoon uit te zetten.

Andere steden en gemeenten deden het je al voor, kijk maar naar het voorbeeld van Kortrijk: zij bespaarden zo jaarlijks 113.8 ton CO2 en €85.329. Daarnaast heeft ook Ieper zijn lichten al gedoofd, net als Zonnebeke.

3. Doe mee aan Donderdag Veggiedag

Als iedereen in België 1 keer per week vegetarisch zou eten, dan staat dat gelijk aan 1 miljoen minder auto's op de weg. Voor elke hamburger die wij eten is er zeker 1 kilogram veevoeder en 1.500 liter water nodig. Kies daarom op donderdag voor een vegetarische maaltijd, zoals een oosterse wok, een veggie pasta of vegetarische burger. Je kan dit heel gemakkelijk toepassen voor je eigen personeel door bij je gemeente op donderdagen enkel vegetarische opties aan te bieden. Zo bekrachtig je het groene karakter van jouw gemeente én geef je het goede voorbeeld naar je burgers om mee te doen!

Klik hier voor meer informatie.

4. Met de fiets naar het werk dankzij Bike to Work

Bike to work ondersteunt werkgevers die hun werknemers stimuleren om met de fiets naar het werk te gaan. Je gemeentebestuur kan zijn medewerkers ondersteunen indien zij met de fiets naar het werk komen. Ook voor bedrijven in je gemeente is dit een heel eenvoudige actie om te ondernemen! Niet alleen genieten de werknemers dan van een kilometervergoeding, maar via Bike to work krijgen zij per fietsdag een fietspunt dat ze kunnen omruilen voor leuke voordelen.

Meer informatie vind je hier.

5. Kies voor LED verlichting

Heb je als gemeente een paar lampen die aan vernieuwing toe zijn? Ondanks de iets duurdere aankoopprijs van LED lampen hebben ze een tal van voordelen. Ze betalen zichzelf heel snel terug omdat ze minder verbruiken én langer meegaan! Ze springen ook meteen aan (moeten niet ‘opwarmen’ zoals andere traditionele spaar- en gloeilampen) en bevatten geen giftig kwik (wat wel in sommige spaarlampen voorkomt en vrijkomt als ze breken). Schaf dus snel jouw LEDs aan en bespaar jezelf heel wat energiekosten.

Je kan dit als gemeente ook organiseren voor je burgers via bijvoorbeeld groepsaankopen. Gent deed het je al voor, kijk hier hoe ze het aanpakten.

6. Leer je verbruik kennen via slimme energiemeters

Slimme energiemeters registreren het gas- en elektriciteitsverbruik op kwartier basis. Door direct feedback te krijgen over je verbruik kan je abnormaal verbruik of lekken opsporen en bewuster omgaan met je energieverbruik. Dit maakt het mogelijk om het verbruiksgedrag rechtstreeks te beïnvloeden en slecht presterende toestellen te identificeren. Pas dit toe op je gemeentelijke gebouwen om jezelf meteen heel wat onnodige energiekosten te besparen! Daarnaast geef je hiermee het goede voorbeeld naar bedrijven in je gemeente. Werken zij al met slimme meters?

Wil je meer informatie over hoe je met zo’n energiemeter tot 30% minder energie verbruikt? Klik dan hier.

Dit beknopte lijstje geeft je meteen een idee over hoe je met relatief weinig werk, toch meteen een impact kan maken in je gemeente. Welke past jouw gemeente al toe?

Related stories