written by
Denise Jacobs

Succesverhaal: hoe renoveer je 1700 woningen op 6 jaar?

Success Stories 1 min read , November 30, 2017

Het intergemeentelijke wijkrenovatieproject ‘Kyoto in het Pajottenland en de Zennevallei’ won in december 2016 één van de Vlaamse klimaatprijzen op de Vlaamse Klimaattop. En terecht, want hun model werkt!

Sinds 2010 staan er al meer dan 1700 energierenovaties op de teller, waarvan het merendeel dak- en muurisolaties zijn. Hoe zijn zij hierin geslaagd?

Door samen te werken! Met informatieverspreiding, groepsaankoopacties en begeleiding voor deelnemende gezinnen, zorgde het project ondertussen voor een totale investering van bijna 4 miljoen euro in gefaseerde energierenovaties richting BEN-niveau. Door de samenwerking en sensibilisering is een energie-coöperatie ontstaan die andere Vlaamse steden en gemeenten intussen als voorbeeld nemen.

De gemeenten Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Ternat en de stad Halle plukten alvast de vruchten van deze samenwerking.

Kyotomobiel

Daarnaast worden gezinnen via de Kyotomobiel in hun wijk individueel begeleid bij het energiezuiniger maken hun woning. Op 2 jaar tijd zijn 307 gezinnen in 4 wijken geholpen met een energie-audit en de opvolging van renovatiewerken.

Wat brengt dit op voor burgers?

"De 1728 gezinnen uit de streek die ondertussen al deelgenomen hebben, besparen elk jaar gemiddeld €268 - waardoor ze allemaal samen jaarlijks het equivalent van 670.000 liter mazout uitsparen!", aldus Bruno Moens.

Waarom werkt deze formule?

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat dit verhaal een succes geworden is.

  • Een samenwerking met lokale aannemers is een win-win: het stimuleert de lokale economie én geeft een garantie op een kwaliteitsvolte uitvoering.
  • De volledige ontzorging van de gezinnen zorgt voor een vluggere realisatie van uitgebreide energierenovaties in de woning.
  • Acties worden gecoördineerd uitgevoerd door Pajopower vzw in overleg met de milieu-, duurzaamheids- en woondiensten van alle gemeenten.

Geïnteresseerd in de details?

Contacteer Bruno Moens (info@paddenbroek.be)

Meer info op www.pajopower.be

Energy Households
Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox — once a month.
Sign up for our newsletter