written by
Denise Jacobs

Bedrijven mee in het klimaatverhaal: een aanpak die werkt

Consultancy 3 min read , March 6, 2018

Read this article in another language: English
Veel steden en gemeenten zien de CO2 emissies van hun bedrijven stagneren of zelfs stijgen. De meeste lokale overheden kennen hun bedrijven wel, maar slagen er niet in hen te betrekken in de energietransitie. Daarom stellen we vanuit onze ervaring bij Futureproofed een aanpak voor die wél werkt.

Vertrek vanuit de uitdagingen van bedrijven

Vandaag benaderen veel bedrijven duurzaamheid vanuit 'verantwoordelijkheid', via Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Duurzaamheid maakt geen deel van hun 'corebusiness'. Daardoor blijft het iets 'extra', niet verankerd in hun dagelijkse kernactiviteiten en blijft de impact beperkt.

Hoe krijg je duurzaamheid dan wel vervat in de kernactiviteiten van bedrijven? Door hun 'taal' te spreken en te vertrekken vanuit de uitdagingen van bedrijven, namelijk winst maken. Hieronder ontdek je 4 manieren of niveaus waarop bedrijven werken rond hun uitdagingen. Door deze benadering te hanteren als je met bedrijven praat, wordt het voor bedrijven vanzelf duidelijk dat duurzaamheid geen 'extra' verantwoordelijkheid is, maar de kern van hun bedrijf kan versterken.

Strategische niveaus waarop bedrijven winst maken

1. Kosten reduceren (intern)

De meeste acties om bedrijven duurzamer te maken spelen vandaag zich in dit eerste kwadrant af: reductie van kosten. Denk aan alle maatregelen om energie te besparen: energiescans, energieprestatiecontracten, energie-efficiëntie, renovaties, energiebeheer, thermografische kaarten... Een energiebesparing brengt bijna altijd een directe kostenbesparing met zich mee, wat voor bedrijven een win-win situatie is. Herbekijk ons webinar en ontdek hoe VOKA en Samen Klimaatactief bedrijven hierin ontzorgen.

2. Risico's drukken (intern)

Wat ook een interne zaak is, maar zich eerder op de lange termijn afspeelt, is het drukken van risico's, bijvoorbeeld rond wetgeving, bedrijfsklimaat, werkgelegenheid... Vragen die bedrijven zich hier kunnen stellen zijn:

  • Hoe gaan we om met werkgelegenheid/schaarste in onze regio?
  • Hoe kunnen gemeenten en bedrijven samen een aantrekkelijke regio blijven voor werknemers en bedrijven?
  • Hoe blijven we goed bereikbaar voor onze werknemers en klanten?
  • Gaan we over voldoende goedkope energie en grondstoffen beschikken in de toekomst? Hoe kunnen we hierin participeren?
Metropoolregio Rotterdam en Den Haag

Maatregelen hierrond zijn veel minder talrijk in Vlaanderen: het gaat om langetermijnprojecten met een systemische benadering en samenwerking op grotere schaal. Voorbeelden bij onze buurlanden zijn: Metropoolregio Rotterdam en Dan Haag en Regio Nord Pas de Calais (waar VVSG in mei inspiratie wil opdoen). Laat je inspireren!

Wat kan je als gemeente doen? Praat met intercommunales, provincies, VOKA, de Vlaamse Overheid... en refereer hiernaar. Waarom kan Vlaanderen zo geen regio worden?

3. Producten en diensten verbeteren en vernieuwen (extern)

Bedrijven zoeken continu naar manieren om meer business te creëren, door hun producten en diensten te verbeteren, maar ook door innovatie: nieuwe en verbeterde producten. Hier zien we een grote kans weggelegd voor coöperatieven waar burgers mee kunnen participeren in bijvoorbeeld energievoorziening.

💡Wil je meer weten over energiecoöperaties? Lees hier een artikel of volg (herbekijk) ons webinar over energiecoöperaties hier.

Ook niet-coöperatieve bedrijven (bv. Colruyt) zien hier potentieel in en breidden hun aanbod uit (Eoly Coöperatie). Misschien is het een goed idee om een lokaal bedrijf mee te nemen in het opzetten van een coöperatie?

Aanpak van Eoly Coöperatie

Andere voorbeelden van innovaties (door samenwerking) die de energietransitie versnellen zijn: warmtenetten, de koppeling van energievraag en aanbod (Restore), autodeelplatformen, elektrisch rijden, ESCO's...

4. Merknaam en imago versterken (extern)

Voor bedrijven is een merknaam en imago uiterst belangrijk, niet alleen om klanten of consumenten aan te trekken, maar ook voor de werknemers. Internationale voorbeelden van bedrijven die hier erg op inspelen zijn Patagonia, Interface, Nike. Nationaal zien we bedrijven zoals Alpro, Ecover, Exki, Umicore, Colruyt en Torfs inzetten op duurzaamheid als centrale waarde.

Ook steden en gemeenten kunnen kunnen hierop inspelen (al dan niet samen met bedrijven) en inzetten op hun aantrekkelijkheid. Kopenhagen is daar een goed voorbeeld van. Communicatie speelt hier een belangrijke rol in. In plaats van op citytrip naar Kopenhagen te gaan, kunnen we ons eigen Kopenhagen niet hier maken? 😅

Om te eindigen nog een voorbeeld van een evolutie in aantrekkelijkheid voor bedrijven: "Door de toenemende problemen voor het autoverkeer wordt een bedrijfsvestiging in de buurt van een treinstation aantrekkelijker". Lees hier het volledige artikel.

Dankzij FutureproofedCities kunnen steden samenwerken rond hun klimaatplannen en hun burgers betrekken bij hun acties. Ontdek onze tool! 🌱

Interessant? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor meer inspiratie:

Companies
Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox — once a month.
Sign up for our newsletter