written by
Willem Delbare

De verkeerschaos in Vlaanderen: wat doen we fout?

Mobility 1 min read , July 18, 2018

Heb jij de verkeerschaos in Antwerpen al gezien? De Standaard filmde een straat en een kruispunt in Antwerpen en legde de resultaten voor aan Mikael Colville-Andersen, ceo van het bureau Copenhagenize, dat steden over de hele wereld adviseert bij hun ruimtelijke planning.

Het duurt niet lang voor hij ziet wat er fout loopt: "Te veel op te weinig plaats." We zetten zijn oplossingen voor de Nationalestraat in Antwerpen voor jou op een rijtje:

1. Parking weghalen: "Het is een grote hoeveelheid openbare ruimte die gewoon bezet wordt . Het is gewoon opslagruimte! Mensen kopen een auto en ze zetten hem daar, in de openbare ruimte. En ze betalen waarschijnlijk veel te weinig voor dat voorrecht. Als je de mobiliteit en de doorstroom in die straat moet verbeteren, is dat het eerste dat je doet. Dan krijg je meer ruimte voor fietsers en voetgangers om zich te bewegen. Anderen steden doen dit!"

2. Auto's weren van de tramlijn: "Geweldig dat Antwerpen nog trams heeft. Ze zijn een enorm efficiëntie vorm van transport in steden. Mensen moeten kunnen bewegen en dat moeten we efficiënt kunnen doen. Toen trams werden uitgevonden hadden ze hun eigen rijstrook. In steden over heel de wereld zien we nu ook aparte rijstroken voor bussen. Auto's op de tramsporen laten rijden vermindert de efficiëntie van trams. Auto's vertragen de trams."

3. Fietspad: "Antwerpen is een fantastische fietsstad! Maar die straat is niet aantrekkelijk om te fietsen. Het is moeilijker om ruimte te vinden voor iedereen in nauwere straten. Maar in deze straat krijgen fietsers geen eigen ruimte toegewezen... Omdat ze geen duidelijk gedefinieerde plaats hebben om te fietsen, weven ze zich overal tussen. Met een breed fietspad, zouden er gemakkelijk drie keer meer fietsers in deze straat passeren."

Mikael Colville-Andersen: "De vraag die steden zich nu stellen is: Hoe verplaatsen mensen zich zo efficiënt mogelijk? In Antwerpen heb je al verschillende transportvormen. En dat is ene luxe. Maar als je het nog wil verbeteren, dan begin je bij de parking!"

Bekijk hier het volledige artikel van De Standaard.

Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox — once a month.
Sign up for our newsletter