Mobility | 3 min read

De duurzaamste steden om nu te bezoeken

Steden en gemeenten zijn steeds meer in de weer om hun stad klaar te maken voor de toekomst. Vooral mobiliteitsplannen binnen de stad zijn enorm toegenomen de afgelopen jaren. Fietsinfrastructuur, toegang tot openbaar vervoer en elektrische voertuigen zijn nu een ingeburgerd aspect van het dagelijks leven.

In dit artikel nemen we je mee door de hoogst scorende steden volgens de Sustainable Cities Mobility Index. Vind inspiratie voor het mobiliteitsplan in jouw stad, of plan je volgende citytrip* naar een van deze vooruitstrevende steden om het zelf te ontdekken.

Sustainable cities

*maar denk twee keer na hoe ecologisch het is als je hiervoor een 10-uur durende vlucht moet nemen. ­čśŐ

Of het nu London's Tube, de freeways van Los Angeles, het metrosysteem van Hong Kong, Sydney's ferries of de fietsen in Amsterdam zijn, het is het stedelijk transportsysteem dat mobiliteit van alles en iedereen binnen de stad mogelijk maakt. Volgens de Sustainable Cities Mobility Index scoren onderstaande steden het best als 'sustainable cities', wat betekent dat ze op drie pilaren hoge scores behalen: people, planet en profit.

  • People: sociale en menselijke implicaties van mobiliteitssystemen (veiligheid, toegang tot (openbaar) vervoer, connectiviteit,...) voor de algemene levenskwaliteit
  • Planet: milieu-impact (broeikasgassen en de inspanningen om deze te verlagen, fietsinfrastructuur, elektrische voertuigen,...)
  • Profit: de effici├źntie en betrouwbaarheid van een mobiliteitssysteem om economische groei te stimuleren

Beste totaalscore: Hong Kong

Hong kong

Met beide de hoogste people ├ęn totaalscore wint Hong Kong het contest. Als een van de meest dichtbevolkte steden op onze planeet moet het 7,3 miljoen mensen voorzien van effici├źnt transport. En het werkt. Hun openbaar vervoer voorziet dagelijks 12,6 passagiersreizen, en de Mass Transit Railway is een van de meest effici├źnte ter wereld! ­čÜŐ

Zurich

Zurich

Z├╝rich heeft de tweede beste totaalscore (en de hoogste op de profit index!). Veel mensen moeten er dagelijks op hun werk geraken zowel van binnen als buiten de stadsgrenzen. Trams, bussen, stadstreinen, en zelfs boten en kabelbanen vormen een coherent en effici├źnt openbaar vervoersnetwerk dat steeds wordt verbeterd. Het is een zeer betaalbaar systeem, dat bovendien een van het hoogst aantal transportritten per capita in zijn stad kent.

Weetje: met het Cargo sous terrain project wilt Z├╝rich tegen 2030 goederen tussen Zwitserse economische centra transporteren via een netwerk van tunnels om verkeer op straat te verminderen.

Paris

Paris

Recente maatregelen om de fietsinfrastructuur te ontwikkelen en de stad meer voetganger-vriendelijk te maken doen Parijs scoren in de top 20 van de drie indices (people, planet en profit). Het was bovendien een van de eerste steden in de wereld om een fiets-deelprogramma te implementeren en om een snelweg om te bouwen tot een plaats voor wandelaars en sporters. Met de recente investering in de Grand Paris Express zal het reeds bevolkte en uiterst geconnecteerde metronetwerk in de stad nog uitgebreider worden. Het zou dagelijks 2 miljoen mensen moeten kunnen vervoeren en de reistijd drastisch verminderen.

Seoul

Het moderne openbaar vervoer is wat Seoul kenmerkt. Het geïntegreerde systeem dat dagelijks 7 miljoen mensen vervoert, heeft zowel fast trams in de stad als voorstedelijke treinen, geconnecteerd met een tussenvloot (120.000) die in 2020 uitsluitend op elektriciteit zullen rijden. Wist je dat meer dan de helft van het totaal aantal reizen met openbaar vervoer gebeuren?

Effici├źntie, betrouwbaarheid, toegankelijkheid en zelfs (gegarandeerd) entertainment zijn de drijfveren van het succes.

Frankfurt

Frankfurt

Met een 10de plaats in de totaalscore, maar als beste leerling in de Planet index, verdient Frankfurt een plaatsje hier. De vele groene plekken in de stad, de weinige luchtvervuiling en het aanmoedigen van voertuigen met lage emissie zorgen voor nog meer CO2-reductie. Ze volgen momenteel een e-mobiliteitsstrategie met laadstations voor zowel elektrische voertuigen als fietsen. Frankfurt introduceerde ook het 'Bike + Ride' concept, gelijkaardig aan het gekende 'Park + Ride' voor auto's.
(Source: Sustainable Cities Mobility Index report 2017.)

Dit gezegd hebbende weten we zeker dat deze steden een bezoek waard zijn als je toevallig in de buurt zou zijn. Ontdek hun openbaar vervoersnetwerk zelf - misschien kan je er proberen te geraken zonder een vliegtuig of auto? Happy discovering! ­čîÄ

Meer inspiratie? Bekijk de andere blogposts.

Related stories