written by
Denise Jacobs

Kopenhagen: 12 oplossingen voor een duurzame stad

Mobility Energy Adaptation 2 min read , July 31, 2018

Kopenhagen verzamelde deze 12 oplossingen vanuit steden over de hele wereld. Ze delen hun ervaringen over mobiliteit, water, energie en strategie om zo ook andere steden als de jouwe te inspireren!

Als het gaat om je stad verbeteren voor het klimaat en streven naar een zero waste stad, valt er zeker wat te leren van Kopenhagen. Ze komen met oplossingen voor mobiliteit, water, energie & grondstoffen en strategie.

Mobiliteit

🚴🏻 Fietsen: de snelle weg vooruit

Kopenhagen staat bekend om haar fietsbeleid, omdat het een goedkope en handige manier is om snel van de ene plaats naar de andere te komen. Het is nu zelfs een integraal onderdeel van stedelijke planning en ontwerp.

🚌 Groen licht geven aan geïntegreerd openbaar vervoer

Door te investeren in een efficiënt, betrouwbaar en sterk geïntegreerd openbaar vervoersnetwerk heeft Kopenhagen één van de hoogste mobiliteitsniveaus ter wereld kunnen leveren.

Water

🏊🏻 Blauwe haven

De haven van Kopenhagen was 15 jaar geleden zwaar vervuild. Sindsdien vernieuwden ze de riolering en kwamen ze met een schoonmaak programma. Daarom hebben ze nu de havenbaden opengesteld voor het publiek, één van de hotspots in de stad.

💧 Voldoen aan de stijgende vraag naar water

Door de bevolkingsgroei dreigde Kopenhagen hun grondwatervoorraden te overschrijden. Zij hebben innovatieve technologieën toegepast om de verliezen in de drinkwatervoorziening te beperken en het drinkwaterverbruik te verminderen.

Energie en hulpbronnen

⚡️ Publieke steun voor windenergie

Infrastructuur voor hernieuwbare energie is ingevoerd door middel van een uniek partnerschap op basis van lokaal eigendom.

🗑 Stad zonder afval

Bereiken van een beter gebruik van hulpbronnen, zodat afval kan worden verminderd, hergebruikt, gerecycled en teruggewonnen.

🔥 Warme stad

Stadsverwarming is één van de meest koolstofarme en flexibele manieren om lokaal energie te produceren en te leveren. Door het toevoegen van hernieuwbare energie heeft Kopenhagen de CO2-uitstoot nog verder teruggedrongen.

❄️ Koel houden onder CO2-druk

Er is meer vraag naar luchtkoeling en dit leidt tot een hoger elektriciteitsverbruik. Om dit probleem aan te pakken heeft Kopenhagen twee districtkoelingsnetwerken aangelegd, gebaseerd op de onttrekking van koelend zeewater.

🏢 Gebouwen voor het leven

Creatieve oplossingen voor duurzame gebouwen zorgen voor energie-optimalisering. Bovendien verbetert de kwaliteit van het leven van de mensen die in de gebouwen wonen en werken.

Strategie

👨👩👧👦 Stedenbouwkundige planning: economische en sociale voordelen

De groene ambities van Kopenhagen en haar fietsbeleid zijn al bekend, maar de stedenbouwkundige aanpak heeft nog meer sociale en economische voordelen opgeleverd.

🌿 Kopenhagen koolstofneutraal in 2025

De afgelopen 6 jaar heeft Kopenhagen haar CO2-uitstoot met meer dan 20% verminderd. Tegen 2025 willen ze de eerste koolstofneutrale hoofdstad zijn.

🌦 Klimaat adaptatie

Kopenhagen heeft een klimaatadaptatie plan opgesteld om de stad voor te bereiden op hevige regenbuien en hittegolven.

Ontdek alle (bijkomende) voordelen en gedetailleerde informatie in het rapport.

Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox — once a month.
Sign up for our newsletter