written by
Denise Jacobs

Overpelt telt de grootste capaciteit aan zonnepanelen per inwoner, Dilsen-Stokkem benut het meeste potentieel

Energy 3 min read , July 16, 2018

De netbeheerders publiceerden deze maand een overzicht van alle zonnepanelen in elke Vlaamse gemeente. Jawel, alle installaties t.e.m. mei 2018 zitten hierin, samen met de benuttingsgraad per gemeente (t.e.m. maart 2018). Ontdek hier hoe goed jouw gemeente scoort!

GeĆÆnstalleerd vermogen per inwoner

Om gemeenten correct te vergelijken, kijken we best naar het geĆÆnstalleerde vermogen per inwoner. Als we in Vlaanderen alle installaties (klein en groot) in rekening brengen, zien we dat in Overpelt het geĆÆnstalleerde vermogen het grootst is, nl. 1372 W per inwoner. De top 5 wordt aangevuld met Opglabbeek, Lo-reninge, Wielsbeke en Veurne. Lo-reninge was de grootste stijger in 2017 met een bijkomend vermogen van 79 W per inwoner. Overpelt doet het zo'n 30x beter dan Kraainem, die onderaan de lijst staat met 41 W geĆÆnstalleerd vermogen per inwoner. De Vlaamse rand rond Brussel scoort opvallend slecht.

58% van het Vlaamse vermogen zijn huishoudelijke installaties

Kleine installaties (<10 kW), meestal huishoudelijke installaties, nemen 58% van het geĆÆnstalleerde vermogen in beslag. Opvallend is dat het aandeel huishoudelijke installaties in Overpelt, Opglabbeek en Lo-reninge 'maar' op 40% ligt. In Wielsbeke zelfs op 26%. In die gemeenten staan er meer grote installaties, wat aantoont dat daar ook bedrijven en andere partijen zoals lokale overheden de voordelen van zonnepanelen inzien!

In gemeenten waar het aantal geĆÆnstalleerd vermogen per inwoner laag is, zoals Kraainem, Linkebeek en Wemmel, bestaat meer van 85% van het vermogen uit kleinere installaties. Hier hebben bedrijven dus nog een inhaalbeweging te doen...

Maar is het niet logisch dat bedrijven (en gezinnen) in plattelandsgemeenten meer vermogen aan zonnepanelen kunnen installeren? Omdat er daar meer ruimte is en dus meer potentieel?

Welke gemeenten benutten het meeste potentieel?

Laat ons daarom eens kijken naar de benuttingsgraad, nl. het geplaatst vermogen t.o.v. het potentiƫle vermogen*. Deze vergelijking is geeft een iets andere lijst:

Opvallend is dat 8 op de 10 gemeenten Limburgse gemeenten zijn. De hoogste benuttingsgraad is te vinden in Dilsen-Stokken met 10,5%. Dat ligt 10x hoger dan in Machelen (1,1%) en Herstappe (1,0%), waar het potentieel het minst benut wordt. Opvallend is dat 8 van de 10 gemeenten uit de top 10 Limburgse gemeenten zijn. Wat nog opvalt is dat er geen centrumsteden in de top 10 staan. Steden hebben in vergelijking met plattelandsgemeenten logischerwijze minder beschikbare dakoppervlakte per gezin, omdat er meer appartementen en meergezinswoningen zijn. Toch benutten ze de potentiƫle oppervlakte die ze hebben dus nog veel te weinig! Lees hier waarom steden een blinde vlek blijven voor zonnepanelen.

Aantal installaties per 1000 inwoners

Als we kijken naar het aantal installaties per 1000 inwoners, dan wordt de top 10 opnieuw gedomineerd door Limburgse gemeenten. Opglabbeek telt 108 installaties per 1000 inwoners, gevolgd door Kinrooi met 104 en Hechtel-Eksel met 100 installaties op 1000 inwoners. Dat is gemiddeld 1 installatie op 10 inwoners!

Welke gemeenten scoren niet goed? Kraainem, Linkebeek en Drogenbos, drie Vlaams-Brabantse gemeenten, hebben nog geen 10 installaties per 1000 inwoners, waardoor ze onder aan de lijst staan.

98% van het aantal installaties in Vlaanderen wordt door gezinnen geplaatst.

Hierboven vermeldden we al dat kleine installaties (<10 kW, meestal huishoudelijk), 58% van het geĆÆnstalleerde vermogen in beslag nemen. Als we naar het aantal installaties kijken, loopt het aandeel van de kleinere installaties zelfs op tot 98%! Dat is enerzijds logisch, omdat de grotere installaties meer vermogen hebben, maar toch 'maar' als Ć©Ć©n installatie tellen. Anderzijds toont het ook aan dat tot op vandaag gezinnen de grootste investeerders van zonnepanelen zijn. Waar blijven die bedrijven?

Heb je zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen, maar wil je toch investeren? Vanaf het najaar zal je in Vlaanderen kunnen 'zonnedelen': investeren in zonnepanelen om een geschikt dak en meegenieten het rendement!

Wil je meer cijfers weten? Je vindt alle resultaten per gemeente op www.energiesparen.be!

________

*op dakdelen waar de opgemeten zoninstraling groter is dan 1000 kWh/mĀ²/j (zie www.energiesparen.be/zonnekaart)

Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox ā€” once a month.
Sign up for our newsletter