Hoe geef je onvergetelijke presentaties over je klimaatplannen?

Consultancy 5 min read , August 21, 2019

Read this article in another language : EnglishFrenchSpanish
Deze post is gebaseerd op Made to stick van Chip en Dan Heath en The 6 Principles to make your ideas stick van James Le

Je klimaatplannen zo presenteren dat je ideeën en acties in de hoofden van je publiek blijven hangen. In een vergadering vier uur later denken ze nog steeds na over je voorstel.... Zou dat geen mooie vaardigheid zijn om te hebben? Zou dat er niet voor kunnen zorgen dat je stad op termijn duurzamer wordt? 👇 Volg deze zes eenvoudige stappen om met je publiek tot sticky ideeën te komen.

In hun boek "Made to stick" leggen Chip en Dan Heath alles uit over hun SUCCES-methode. Het komt allemaal neer op dit acroniem. Als je wilt dat je ideeën urenlang of zelfs dagenlang blijven hangen bij je publiek, dan moet je Simple, Unexpected, Concrete, Credible en Emotional Stories vertellen.

👇Lees verder om te weten te komen hoe je dit voor elk aspect van de methode kunt doen.

Simple

Het eerste en waarschijnlijk meest cruciale punt is eenvoud. Vind een manier om je ideeën te reduceren tot de kern. Het gaat er niet alleen om de irrelevante aspecten weg te laten, het gaat er ook om te beslissen welke elementen het meest essentieel zijn.

Denk aan een advocaat die een grote zaak bepleit. Als hij met 10 verschillende argumenten de rechter en jury zou proberen te overtuigen, zouden ze er veel van kunnen vergeten. In plaats daarvan moet hij zich richten op het belangrijkste punt van zijn zaak. Zijn kernboodschap. 💡

Communiceer je idee ook op een eenvoudige manier. Zorg ervoor dat je boodschap compact en gemakkelijk te begrijpen is. Gebruik geen moeilijke woorden of harde taal.

Unexpected

Zorg voor een breuk met het normale, iets wat je publiek niet verwacht. Zo krijg je de aandacht van je publiek en houdt je die vast.

Maak je communicatie onverwacht met de volgende stappen:

 1. Vind je kernboodschap
 2. Zoek uit wat er contra-intuïtief aan is
 3. Communiceer dit op een onverwachte manier

Het is het verrassingselement dat ons op het puntje van onze stoel houdt. Het laat ons opletten, omdat we onbewust willen weten waarom onze verwachtingen niet zijn vervuld. Zie het als een gat in onze kennis die moet worden opgevuld.

Het is dezelfde nieuwsgierigheid die ons ertoe kan aanzetten om een slecht boek uit te lezen of een slechte film uit te kijken. We moeten gewoon weten wat er gebeurt. 🤔

Concrete

Wees concreet in je communicatie. In plaats van woorden als "veel" of "efficiënter dan voorheen" te gebruiken, spreekt u van "het dubbele van de uitkomst" of "een verhoging van 70%".

Experimenten hebben aangetoond dat de mens zich eerder concrete zelfstandige naamwoorden dan abstracte naamwoorden herinnert. Het bieden van mogelijkheden voor hernieuwbare energie is abstract, maar het installeren van een 3MW windturbine is concreet.

🎯Je communicatie vanaf het begin concreet maken heeft ook het voordeel dat het je in staat stelt om doelstellingen te definiëren die niet verkeerd begrepen kunnen worden.

Credible

Om een idee sticky te maken, moeten mensen geloven dat het waar is. Mensen geloven ideeën die van autoriteiten komen. Bijvoorbeeld een bepaalde studie of gerenommeerde organisatie die beweert dat wat jij van plan bent noodzakelijk is, en een x% omzetstijging garandeert.

😓 Maar wat als je niet zo'n autoriteit heeft voor jouw klimaatplan? Eens kijken wat je mogelijkheden zijn. 👇

 • Anti-autoriteit : Maak gebruik van precies het tegenovergestelde bewijs. Bijvoorbeeld schade als gevolg van overstromingen in een nabijgelegen stad om te bewijzen dat het implementeren van adaptatie maatregelen hiervoor je stad geld zal besparen.
 • Details : Meer details maken je plan of idee geloofwaardiger. Zelfs als de details niet super relevant zijn.
 • Statistieken : Deze moeten correct gebruikt worden - namelijk om een relatie te illustreren.
 • De Sinatra test : Frank Sinatra's liedje "New York, New York" bevat de beroemde regel : "If I can make it here, I can make it anywhere". Met andere woorden, organiseer een proefproject of een testcase om je punt te bewijzen.
 • Testbare referenties: Daag je publiek uit om je idee zelf te testen.

Emotions

Een fundamentele manier om mensen aan je idee belangrijk te laten vinden, is om ervoor te zorgen dat ze zich er aan hechten, om ervoor te zorgen dat het voor hen van belang is. De volgende vraag is dus: wat is belangrijk voor mensen?

🦕De mens is een egosaurus. Mensen zijn vooral belangrijk voor zichzelf en het feit dat je dit nu weet, is goed nieuws is voor jou. Nu kan je ervoor zorgen dat je idee opvalt bij je publiek. Hier lees je hoe : 👇

 • Stop met analytisch te zijn : Wees empathisch voor specifieke individuen. Doe een beroep op de persoon die ze in de toekomst willen zijn.
 • De kracht van associaties : Maak associaties tussen de dingen binnen je idee die je publiek misschien niet interesseren, en de dingen waar ze wel om geven.
 • Eigenbelang : Gebruik eerder voordelen dan functies. Het kan niemand iets schelen of je de "beste zaden" verkoopt. Ze zorgen er wel voor dat ze de "beste gazons" hebben.
 • Gebruik "jij" tijdens je presentaties in plaats van het algemene "mensen".
 • Identificeerbaar : richt je niet alleen op de tastbare dingen. Het loont eigenlijk de moeite om te praten over zachtere aspecten zoals eigenwaarde en plichtsgevoel.
Bird in Hand

Stories

Verhalen maken ideeën pas echt sticky. Ze zijn eigenlijk de superlijm van ideeën. In feite, als je je plan of idee vertelt door middel van een verhaal, vink je automatisch ook verschillende andere vakjes op de SUCCES-lijst af. Ze zijn meestal heel concreet, emotioneel en hebben onverwachte elementen. Je verhaal eenvoudig houden is misschien wel de grootste uitdaging.

Het is niet eenvoudig om je verhaal te maken. Voordat je begint, wil je eerst beslissen voor welk type verhaal je wilt gaan. Vanaf dan laat je je creativiteit de vrije loop ....

 • Het uitdaging plot: Het traditionele verhaal van een underdog die obstakels overwint om succesvol te worden.
 • Het connectie plot: Het verhaal waarin een relatie groeit om een kloof te overbruggen (etnisch, raciaal, religieus, ....). Deze plots inspireren ons om anderen te willen helpen.
 • Het creatieve plot : Het verhaal met iemand die een geniale mentale doorbraak maakt, een ongelooflijk moeilijke puzzel oplost, ...

Bronnen: Made to stick van Chip en Dan Heath, The 6 Principles to make your ideas stick van James Le

💡Wil je graag meer leren? Bekijk dan zeker ook dit toffe filmpje 🎥(Engels) over hoe je de zogenaamde vloek van de kennis kunt overwinnen en de aandacht van je publiek kunt trekken.

FutureproofedCities stelt alle stadsdiensten in staat om samen te werken in één online tool om meer klimaatacties te realiseren en deze te communiceren naar hun burgers.

🙌 Meer artikelen zoals deze? Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor een maandelijkse dosis inspiratie.

Cities Government
Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox — once a month.
Sign up for our newsletter