Read this article in another language : English β’ French β’ Spanish
Lijnen op de grond die je naar de trap in plaats van de lift gidsen. Borden die nΓ©t iets kleiner zijn aan het buffet. Een slim verkeersbord toont een smiley als je onder de snelheidslimiet blijft. Dit zijn allemaal voorbeelden van nudging : kleine aanpassingen die het gedrag van mensen veranderen, zonder opties te verbieden of meer kosten op te leggen. Leer hoe je deze gemakkelijke en efficiΓ«nte techniek in jouw stad kan toepassen.π
π‘Dit artikel is gebaseerd op de presentatie van Jan Ryckmans van Haystack International op onze derde FutureproofedCities Talk.
Eerst even over dit nudging gedoe π§
Nudges zijn vaak heel kleine, simpele aanpassingen die zorgen voor een voorspelbare gedragsverandering bij mensen. De manier waarop maakt het concept uniek : ze doen het zonder de niet-gewenste keuze te verbieden en zonder er extra kosten aan verbinden. π€―What?
Nudging kan je toepassen wanneer iemand een bewuste keuze aan het maken is, dit is type 1 nudging. Zo kan je groene labels plakken bij duurzame producten en rode bij minder duurzame. Maar nudging kan ook toegepast worden zonder dat er reflectie aan voorafgaat : type 2 nudging. Denk bijvoorbeeld aan de kleinere borden bij een buffet.
Verder is er nog het verschil tussen transparante en niet-transparante nudges. Met andere woorden : of we doorhebben dat er iets ons gedrag probeert te veranderen.
πͺEven samenvatten met enkele voorbeeldjes:
- Bewust - transparant : het alarm van je autogordel
- Bewust - niet transparant : een poster met een persoon die je aankijkt ter 'sociale controle' (bijvoorbeeld naast een afwasmachine op kantoor)
- Onbewust - transparant : een visuele illusie op de weg
(bijvoorbeeld een zebrapad dat de illusie heeft 3D te zijn, zodat het snelheidsdrempels lijken) - Onbewust - niet transparant : default keuzes β (zet de keuze die je wil als default, en die keuze zal véél vaker gekozen worden)
Nudging en duurzaamheid π±
Eens we weten welke nudges duurzaam gedrag bevorderen, kunnen we dit allemaal ook gaan toepassen op klimaatactie π. Gedragsinzichten zijn de specialiteit van Haystack International. Zij deden enkele interessante onderzoeken met bruikbare resultaten voor steden.
Het eerste onderzoek zette de default keuze bij elektriciteit op groene stroom (de klant moest dit dus uitklikken als ze geen groene stroom wilden). Wat blijkt : bijna 70% van de burgers koos voor groene stroom! Gewoon door de default optie aan te passen π€―.
Een ander onderzoek vergeleek het aantal klanten van winkels met gesloten of open deuren. Met een lange testperiode en verschillende testopstellingen kwamen ze in Antwerpen tot de conclusie dat gesloten deuren helemaal niet leidden tot minder klanten. β Adviseer de winkeliers in je stad dus gerust om hun deuren gesloten te houden : zo verliezen ze geen inkomsten, maar besparen ze wel op hun energierekening en worden ze duurzamer. πͺ
Nudging in jouw stad π
Waarschijnlijk vraag je je nu af : heel fijn, maar hoe kan ik hier nu mee aan de slag in mijn stad?
π in je eigen beleid
Deze acties kan je meteen toepassen in je eigen gemeentelijke gebouwen :
- Lijnen op de grond naar de trappen in plaats van de lift in je gebouwen
- Kleinere borden voor de volgende buffetten
- Groene labels voor duurzamere producten in automaten of in de cafetaria
- Organiseer een infosessie in je gemeente rond nudging voor andere diensten
- ...
π in de rest van je stad
Haal inspiratie uit onderstaand lijstje om acties in je stad door te voeren :
- Informeer energieproviders om hun default keuze (voor jouw stad) op groene stroom te zetten
- Promoot de studie rond gesloten winkeldeuren in de winter
- Hulp aanbieden bij het opruimen van zolders als stimulans voor dakisolatie
- 3D zebrapaden of slimme verkeersborden met smileys voor een veiliger en dus ook duurzamer verkeer
- Organiseer zelf een infosessie voor bedrijven rond nudging
- ...
Subtiel. Gemakkelijk. Goedkoop. Nudges zijn ideaal om als quick-fix te gebruiken in je stad. Deze klimaatacties zijn enorme aanraders als je je stad duurzamer wilt maken. πΏ
βοΈIn FutureproofedCities kan je eenvoudig concrete klimaatmaatregelen plannen, organiseren en bijhouden. Die maatregelen kunnen gekoppeld worden aan concrete acties zoals de nudges in dit artikel. Zo kan je meteen aan de slag met jouw klimaatplannen! π
Wil je graag meer van dit soort artikels lezen? Schrijf je dan in voor een maandelijkse dosis inspiratie!