written by
Laetitia Pirson

Klimaatacties voor elke dienst: zo krijg je je hele gemeentebestuur mee in het klimaatplan

Climate Action Consultancy 2 min read , May 30, 2019

Read this article in English Read this article in Spanish

Een goed geïntegreerd klimaatbeleid start bij het samenwerken tussen alle diensten in je gemeente. Dat weet ook Provincie Limburg, zij stelden een concrete actielijst op voor heel het gemeentebestuur. Van Mobiliteit tot Personeel en Communicatie, elk departement heeft een aandeel in het klimaatplan en kan concrete acties nemen die het klimaat in je gemeente ten goede komen.

Dienst Wonen 🏠

Inzetten op woningen is erg effectief om het energie- en warmteverbruik te laten dalen. Je kan dit als gemeente onder andere faciliteren door duurzaam wonen en (ver)bouwen te promoten en collectieve renovaties op te zetten.

Benieuwd naar meer?
Hier ontdek je de 5 klimaatacties om woningen in je gemeente te verbeteren.

Dienst Verkeer en Mobiliteit 🚗

Inzetten op mobiliteit is beter voor de gezondheid en verkeersveiligheid van je gemeente. Als gemeente kan je een oplossing bieden door onder andere een duurzaam gemeentelijk mobiliteitsplan, openbaar vervoer en woon-werkverkeer. 

Benieuwd naar meer? 
Hier lees je welke 7 klimaatacties de mobiliteit in je gemeente verbeteren.

Dienst Milieu en Natuur 🌳

Meer groen in je gemeente zorgt voor een betere luchtkwaliteit en helpt bij hittebestrijding. Als gemeente kan je zorgen voor meer natuur en de bescherming ervan, en een natuur- en waterbeheersplan opzetten.

Benieuwd naar meer? 
Deze 6 klimaatacties maken van je gemeente een groenere plek.

Dienst Personeel en Communicatie 📢

Klimaatacties vallen of staan met duidelijke communicatie. Door je gemeentepersoneel (intern) en je burgers (extern) te betrekken, krijgen je acties niet enkel een grotere impact, maar zorg je ook voor meer participatie én komt je gemeente geloofwaardiger over.

Benieuwd naar meer?
Op deze 4 manieren kan je je gemeentepersoneel en burgers betrekken in het klimaatverhaal.

Dienst Openbare Werken en Infrastructuur 🚧

Inzetten op duurzame infrastructuur zorgt dat je gemeente bestand is tegen droogte en wateroverlast. Hernieuwbare energie voor je nutsvoorzieningen gebruiken laat dan weer de elektriciteitskosten drastisch dalen

Benieuwd naar meer?
Hier lees je met welke 4 acties je de infrastructuur in je gemeente kan verbeteren.

Dienst Economie en Handel 💰

Door de lokale bedrijven duurzamer te maken, daalt het energieverbruik van jouw stad. Door de industriële gebieden groener te maken, is de lokale temperatuurstijging lager en wordt de lokale hittestress onder het personeel verminderd. Het verkopen van lokale producten is goed voor je eigen lokale economie.

Benieuwd naar meer?
Deze 5 klimaatacties zullen de bedrijven in jouw stad duurzamer maken.

Dienst Landbouw 🚜

Zorg voor een hogere productiviteit van de landbouw in jouw stad door duurzaamheid centraal te zetten. Door meer korte keten acties te implementeren, stimuleer je ook de lokale economie van je stad. Enkele adaptatie acties maken uw stad weerbaarder tegen droogte en hitte.

Benieuwd naar meer?
Ontdek de 6 meest effectieve manieren om landbouw in je stad te verbeteren.

Dienst Cultuur en Vrije Tijd 🏓

Maak je stad aantrekkelijker voor toeristen en burgers door de culturele sites en gebouwen duurzaam te maken. Meer groene ruimten rond recreatiegebieden en jeugdlokalen, verbetert de levenskwaliteit.

Benieuwd naar meer?
Deze 6 klimaatacties zullen uw stad aantrekkelijker maken om te bezoeken én om er te wonen.

Samenwerken met het hele gemeentebestuur is noodzakelijk om je klimaatacties te doen slagen. 

In FutureproofedCities werken verschillende diensten samen in één online tool om hun acties te coördineren en vooruitgang op te volgen. Via de publieke pagina kunnen ze communiceren met hun burgers. 

💡 Ontdek hier welke steden en gemeenten werken met FutureproofedCities

Meer over Futureproofed en FutureproofedCities?
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Government
Subscribe for articles, tips, stories, and inspiration by our Futureproofed team, delivered straight to your inbox — once a month.
Sign up for our newsletter